Τα κατορθώματα της ..

Στην ηρωίδα Κυβέλη οφείλεται η πληροφορία ότι είχαν τελειώσει τα καύσιμα του Ρόμελ στην έρημο της Αιγύπτου και ότι είχε καθυστερήσει ο ανεφοδιασμός του. Η πληροφορία αξιοποιήθηκε δεόντωςαπό την αγγλική κατασκοπία και έτσι κερδίθηκε η μάχη της ερήμου από τους συμμάχους, που σήμανε και το τέλος των επεκτατικών τάσεων του Χίτλερ.

Συνέβαλε αποτελεσματικά με τις πληροφορίες της για τις κινήσεις του Κράιμπε, με αποτέλεσμα να επιτύχει το σχέδιο της απαγωγής του.Σ’ε κείνη ανατέθηκε από την αγγλική προπαγάνδα να διαδώσει στους γερμανικούς κύκλους τη δήθεν είδηση, μετά την απαγωγή του Κράιμπε. ότι ήταν άγγλος πράκτορας που αυτομόλησε τους οποίους ακολούθησε οικειοθελώς, κάτι το οποίο τους αποπροσανατόλισε και δεν προβήκανε σε αντίποινα άμεσα, και έτσι γλίτωσε το Ηράκλειο τα αντίποινα. Η μη εκτέλεση αντιποίνων ήταν και η αιτία η οποία έδωσε τη μεγάλη μετέπειτα σπουδαιότητα της απαγωγής.

Φιλοξένησε τον άγγλο ταγματάρχη, Πάτρικ Λι Φέρμορ στο πατρικό της σπίτι στην Κνωσό, όταν εκείνος είχε μπει στην πόλη του Ηρακλείου, για την τοποθέτηση ναρκών σε πλοία τα οποία βρίσκονταν στο λιμάνι. Επίσης, το λοχαγό Ρέντελ, υπεύθυνο αντίστασης νομού Λασιθίου, όπου όταν τον εντόπισαν οι Γερμανοί τον οδήγησε σπό το κρησφύγετό του στο σπίτι μιας θείας της, όπου κρυβόταν και η ίδια.

Κατάφερε κάποιο διάστημα να ενημερώνει την οργάνωση μετά συνθήματα και παρασυνθήματα των Γερμανών, υποκλέπτοντας από έναν υπαξιωματικό του Ναυτικού.

Εκείνη έδωσε την πληροφορία για την πορεία γερμανικής αρμόδας από 27 πλοία στο Λιβυκό Πέλαγος που μετέφερε πολεμικό υλικό και τρόφιμα στους Γερμανούς της Αφρικής και έτσι ουδέποτε έφτασαν στον προορισμό τους, διότι βυθίστηκαν από την αγγλική αεροπορία.

Εκείνη έμαθε έγκαιρα ότι οι Γερμανοί ετοιμάζοντας την αποχώρηση της από την Κρήτη, είχαν τοποθετήσει εκρηκπκά σε διάφορα σημεία της πόλης και στο λιμάνι προκειμένου να το ανατινάξουν. Με μπούσουλα το χάρτη που εκείνη παρέδωσε στην αντίσταση, κατόρθωσαν οι αγωνιστές να αποσυνδέσουν τις εκρηκτικές ύλες και έτσι δεν καταστράφηκε το Ηράκλειο.

Η Κυβέλη βοήθησε πάρα πολλούς Γερμανούς που ήθελαν να αυτομολήσουν και σε συνεργασία με την αντίσταση μεταφέρονταν στην Αφρική από τα νότια παράλια της Κρήτης.

Κατάφερε επίσης να κάνει τον υπεύθυνο του ηλεκτρικού εργοστασίου Ηρακλείου, ιταλό αξιωματικό να εγκαταλείψει τη θέση του και να τον οδηγήσει μαζί με μένα , με το υπηρεσιακό του αυτοκίνητο στην έδρα του στρατιωτικού διοικητή, Ανδρέα Νάθενα, στο χωριό Κανλί Καστέλλι.

Κάποια στιγμή φυλακίστηκε, βασανίστηκε. εδάρθη ανηλεώς, όμως άντεξε, δε μίλησε, δεν πρόδωσετις κινήσεις και τίς θέσεις των αγωνιστών μας.

Όταν κυκλοφόρησε η πληροφορία ότι την αναζητούσαν οι Γερμανοί, κατέφυγε στην Ανταρτική Ομάδα του Βασίλη Κονιού, όπου και παρέμεινε μέχρι την οπισθοχώρηση των Γερμανών από το Ηράκλειο.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *