Πως εντάχθηκε στην αντίσταση ….

Ηταν κόρη του μεγάλου πατριώτη στρατηγού Σεργίου , Φωτεινό μυαλό και λιονταρίσια ψυχή. Γνώριζε άπταιστα τα γερμανικά, πράγμα σπάνιο για την εποχή. Η αποφασιστικότητα της, ο χαλύβδινος χαρακτήρας της, η γενναιότητα της, η πειστικότητα της, η· σπάνια ομορφιά της, η κορμοστασιά της,. το αετίσιο βλέμμα της, το αεράτο περπάτημα της. το αφοπλιστικό χαμόγελο της, ο πατριωτισμός της και η γνώση της γερμανικής γλώσσας, ήταν που έκαναν τις μυστικές μας υπηρεσίες Αγγλίας και Ελλάδος να της προτείνουν να δεχθεί τον πολύ δύσκολο ρόλο της διερμηνέως του Κράιμπε και του πληροφοριοδότη -πράκτορα των αγγλικών και ελληνικών μυστικών υπηρεσιών.

Ήταν μόλις 20 χρόνων τότε, και προτίμησε την εθνική προσφορά από την απόλαυση της ζωής και του έρωτα, όπως έκαναν συνομήλικες της.’Οχι μόνο δεν αρνήθηκε την πρόταση, αλλά αντίθετα τη θεώρησε σαν πρόκληση και φούντωσε μέσα της η αγάπη για την πατρίδα και συμφώνηοε να παίξει το ρόλο που της ζητήθηκε. Γνώριζε πολύ καλά πως η αποστολή που της ανετίθετο, ήταν πάρα πολύ δύσκολη και ότι έπαιζε κορώνα – γράμματα τη ζωή της και όμως δε δίστασε και μπήκε στην εθνική αντίσταση και στον αγώνα.Παρά τα άγουρα νιάτα της απέδειξε σπάνια για την εποχή, την ηλικία της και τη δύσκολη αποστολή που της ανατέθηκε, ωριμότητα, σοβαρότητα και χρησιμότητα.

Ηθοποιός πρώτος που έπαιξε άριστα το ρόλο της και κατάφερε να ξεγελάσει τους Γερμανούς για τις προθέσεις και την αποστολή της.Με τά σπάνια προσόντα της και τη βαθιά της πίστη στην πατρίδα και το δίκαιο του αγώνα, προσέφερε στην υπόθεση για την λευτεριά της πατρίδας μας, ανεκτίμητης αξίας υπηρεσίες.


Η Κυβέλη, ως διερμηνέας του γερμανού φρουράρχου Ηρακλείου, τροφοδοτούσε την οργάνωση δολιοφθοράς και πληροφοριών Ηρακλείου – Λασιθίου αλλά και την Αγγλική Κατασκοπεία , με πολύτιμες πληροφορίες, αντιγράφοντας ή φωτογραφίζοντας απόρρητα έγγραφα από το γραφείο του γερμανού φρουράρχου.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *